Blog

Het gebruik van foto’s uit de webshop of van een fotoshoot: zó zit het met het auteursrecht.


‘Mag ik de foto’s uit de webshop zomaar gebruiken? Mag ik foto’s van een fotoshoot publiceren zonder naamsvermelding? Wat als ik de foto’s - uit de webshop óf van een shoot - wil bewerken?’ Kort door de bocht: als jij met een foto wil doen wat je wil, moet je hem zelf maken. Wanneer het gaat om mijn foto’s, neemt dat een aantal regels met zich mee. Dus, once and for all, zo zit het met het auteursrecht op mijn kunst van fotografie, dit mag je wel én dit mag je niet.

Do’s en dont's rondom het gebruik van foto’s

Zal ik maar gelijk met de deur in huis vallen? Het maakt niet uit of je de foto’s hebt aangeschaft uit de webshop of in een fotoshoot bij mij hebt laten maken. In beide gevallen zijn er een aantal zaken rondom het auteursrecht om rekening mee houden. Dat zit hem vooral in het publiceren, verspreiden en bewerken. De belangrijkste punten?

➡ Bij het gebruik van mijn foto’s op social media, dien je mij te taggen in je foto of bericht. Op Instagram is dit @waldoimages, maar ook op andere kanalen is naamsvermelding dus verplicht (Waldo Images of Waldo Koendjbiharie ).
➡ Gebruik je foto’s op je website? Ook dan dien je van naam te vermelden en/of een link naar mijn website te plaatsen.
➡ Zijn anderen ook weg van mijn foto’s? Dan hoor ik ze graag! Het is namelijk niet toegestaan om foto’s die jij hebt aangeschaft of bij mij hebt laten maken door te geven of door te verkopen.
➡ Moeten foto’s wat worden bewerkt of bijgesneden voor een bepaalde publicatie, reclame-uiting of specifieke online afmetingen? Zonder overleg is dat niet toegestaan. Is het in jouw ogen onmogelijk om dit niet te doen voor een bepaald doel? Neem dan even contact met me op, dan kijk ik met je mee!

De uitzonderingen op het auteursrecht: dit mag je wél

Een strenge bedoeling, dat auteursrecht? Het is vooral belangrijk om te weten wat de rechten en beperkingen van een maker zijn en dus wat jij wel of niet met auteursrechtelijk beschermd werk mag. Natuurlijk vind ik het alleen maar mooi als je Waldo’s Images of het werk uit onze fotoshoot deelt. Mijn do’s en don’ts zijn dan ook gebaseerd op onderstaande uitzonderingen:

Het portretrecht
Ha, daar is die vraag over ‘Wat als ik er zelf op sta?’ Het portretrecht. Als je een foto in opdracht laat maken, heb je nog altijd te maken met de maker, met mij als fotograaf. Andersom heb ik als maker ook te maken met jou als geportretteerde. Het belangrijkste is dat we samen afspraken maken over hoe het portret door ons beide wordt gebruikt.

Thuis- en privégebruik
Wist je dat je thuis en voor privégebruik best iets mag namaken, overnemen of kopiëren? De harde eis is dat het echt alleen voor jezelf is. Kopieer je een foto om af te drukken op canvas en boven je bank te hangen? Dan zal niemand je tegenhouden. Maak je daar vervolgens een foto van en deel je het op social media? Dan ga je van verveelvoudigen voor thuis- en privégebruik naar publiceren en dát mag dan weer niet. Daarvoor heb je geen exploitatierechten.

Wil je één van Waldo’s Images op canvas bestellen of heb je een ander creatief verzoek? Stuur me gerust een mail, dan denk ik met je mee!

Mail Waldo

Het citaatrecht
Wil je een afbeelding overnemen om je eigen verhaal meer kracht te geven? Dat mag, mits het werk al openbaar was, je een rechtmatig doel hebt én je niet meer gebruikt dan nodig om dat doel te bereiken. Daarnaast zegt de term ‘citaatrecht’ het al een beetje: je moet aan bron- en naamsvermelding doen. Net als de andere persoonlijkheidsrechten.

De basis van auteursrecht: auteursrechtelijk beschermd werk

Zo, het belangrijkste is gezegd. Vind je het interessant om nog wat meer te weten over het auteursrecht? Hier komt het! Waldo’s Images zijn auteursrechtelijk beschermd werk. Het is een werk gemaakt door een maker. Door mij, in dit geval. Maar wanneer is iets een werk en wanneer niet? Ondanks de dunne scheidslijn is het vrij duidelijk een auteursrechtelijk beschermd werk als er sprake is van scheppende menselijke arbeid waarbij creatieve keuzes zijn gemaakt. Bewuste creatieve keuzes die zorgen voor een oorspronkelijk karakter. Het feit dat er auteursrecht zit op de kunst van fotografie - op Waldo’s Images - is in dat geval geen donderslag bij heldere hemel.

Wanneer iets géén werk is? Als je niet de bedoeling had om écht iets te maken, is het geen werk. Denk aan de dagelijkse woorden die we uitspreken en aan de snelle en ondoordachte krabbels in je schrift. De basisregel? Hoe meer creativiteit een ‘werk’ bevat, hoe unieker het is en hoe meer auteursrecht je hebt. Het zal dan ook lastiger zijn om een alledaags en afgezaagd krabbeltje in je schrift te beschermen. Mijn foto’s - uit de webshop én van een shoot - zitten bomvol passie en zijn dus duidelijk een bewuste creatieve keuze. Om die reden heb ik als maker drie rechten.

Auteursrecht.

Verbods-, exploitatie- en persoonlijkheidsrechten van de maker

De bewuste creatieve keuzes die ik binnen de kunst van de fotografie maak, zorgen ervoor dat ik officieel ‘maker’ van auteursrechtelijk beschermd werk ben. Dat geeft me binnen het auteursrecht 3 rechten:

1. Verbodsrechten. Als maker mag ik je verbieden om Waldo’s Images openbaar te maken of te verveelvoudigen.

2. Exploitatierechten. Als maker heb ik het recht om mijn werk openbaar te maken, te publiceren en te verveelvoudigen. Ik mag het kopiëren, namaken én bewerken.

3. Persoonlijkheidsrechten. Als maker heb ik een aantal morele rechten die ervoor zorgen dat Waldo’s Images netjes worden gebruikt:

• Recht op naamsvermelding. Doe je dit niet? Dan mag ik aan de bel trekken.
• Ook mag je geen andere naam, titel of pseudoniem aan het werk verbinden.
• De foto’s mogen niet zomaar bewerkt of aangepast worden. Soms is dit grijs gebied, want wat is nu echt bewerken? Mag je een beeld bijknippen voor een bepaalde advertentie of afmeting? Niet zonder overleg.
• Het recht om me te verzetten tegen verminking van de foto’s. Dat kan het geval zijn als je de foto’s zodanig aanpast, dat het mijn eer en naam aantast.

Of jij Waldo’s Images dus zomaar mag gebruiken? Nee, niet zomaar. ‘Maar wat als ik ervoor betaal? Wat als ik de naam van de maker vermeld? En wat als ik er zelf op sta?’ Ik wil je vragen om je te allen tijde aan de do’s en dont’s bovenaan deze blog te houden

Toegewijd aan het maken en opleveren van zeer goede foto's.

Dus, mag je foto’s uit de webshop of van een shoot ‘zomaar’ gebruiken?

Een lang verhaal kort; Nee. Als jij de maker niet bent, heb jij de exploitatierechten niet. Sterker nog: ik mag je verbieden om de foto’s openbaar te maken. Mijn auteursrecht als maker is daarbij niet overdraagbaar, oftewel: ik kan mijn rechten niet aan jou geven. Natuurlijk kan ik je in de vorm van een licentie officieel toestemming geven om de foto’s te gebruiken én van je verwachten dat je je netjes houdt aan mijn persoonlijkheidsrechten. Aha! Zo werkt het verdienmodel achter de kunst van fotografie, dus.

Houd de eer aan de maker van het werk

Wel zo eerlijk, toch? Ik snap dat je het eindresultaat van mijn passie en creativiteit graag met de rest van de wereld deelt, maar dus niet zonder mijn do’s en dont's rondom het auteursrecht. Benieuwd wat ik als fotograaf en digital artist voor je kan betekenen?

Bekijk de foto's 

Camera.